»
Viața școlii » Proiecte şi parteneriate

Proiecte API Zalău - Parteneriate - Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" Zalău

 

„Firma de exerciţiu, o rampă de lansare în carieră 
 
Scopul proiectului: Dezvoltarea de competenţe şi atitudini necesare unui întreprinzător dinamic: creativitate, gândire critică, rezolvarea de probleme, luare de decizii, asumarea responsabilităţii, lucrul în echipă, iniţiativă, perseverenţă, autoorganizare şi autoevaluare a resurselor individuale, flexibilitate. 
     
 
Obiectivele specifice ale proiectului:
· Familiarizarea elevilor cu activităţile specifice unei firme reale;
· Simularea operaţiunilor şi proceselor economice specifice mediului real de afaceri;
· Motivarea pentru rezultate.    

 
Unitatea de învăţământ aplicantă a proiectului a întocmit şi depus documentaţia pentru ca acest proiect să fie cuprins în Calendarul Activităţilor Educative Regionale în anul şcolar 2017-2018.
 

Documentele referitoare la Concursului Naţional Tehnic „Firma de exerciţiu, o rampă de lansare în carieră”, ediţia a VI-a - Zalău, aprilie 2018, pot fi descărcate de mai jos:

 • Regulamentul Concursului Naţional Tehnic Firma de exerciţiu, o rampă de lansare în carieră”aici
 • Formularul de înregistrare, aici. 
 • Formularul de înregistrare cazare_masă, aici.
 • Fişa de înscriere pentru Sesiunea de comunicări pentru profesori, aici.

Lista cu premiile obţinute, pe secţiuni,  la Târgului Regional al Firmelor de Exerciţiu, ediţia a VI-a - Zalău poate fi vizualizată aici pentru firmele cu participare directă şi aici pentru firmele cu participare indirectă.

 
Orizonturi Ştiinţifice. Ediţia a 3-a. Proiect coordonat de profesoara de fizică Mariana Banto şi de profesorul de matematică Mirel Matyas. Elevi participanţi 150. Se va edita revista anuală „Orizonturi Știinţifice” şi  lucrarea, „Rolul proiectelor educative extraşcolare în susţinerea demersului didactic. Exemple de bună practică”, pentru profesorii care sunt preocupaţi de matematică şi ştiinţele naturii. Activităţi propuse:

 • Experimentul Eratostene (23 septembrie 2017 / 20 martie 2018): reeditarea experimentului de determinare a circumferinței Pământului;

img

 • Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic / World Space Week (4-10 octombrie 2017): atelier confecționat cadrane solare, expoziției de carte, prezentări susținute de elevi;
 • PI Day / Ziua numărului PI (14 martie 2018): concurs de memorare a zecimalelor lui PI, concurs de creare de „pi-eme”, expoziție de postere etc. – activități derulate în școlile partenere;

 • Ziua Pământului (22 aprilie 2018): activități de ecologizare și vizite de studiu organizate în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Sălaj și Centrul de Cercetări Biologice Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou;

 • Ziua Astronomiei (10 mai 2018) – materiale informative pentru orele de dirigenție, mese rotunde / dezbateri pe teme de astronomie, evenimente publice. Activitățile vor fi organizate în parteneriat cu Complexul Astronomic Baia Mare, Observatorul Astronomic Cluj-Napoca și cu astronomul amator George-Dan Uza.

Parteneri: Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Centrul de Cercetări Biologice/Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou,  Complexul Astronomic Baia Mare, Observatorul Atronomic Cluj-Napoca, blogul „Cercul de Stele” (www.cerculdestele.blogspot.ro), Liceul Reformat Wesselényi Zalău, Colegiul „Ion Kalinderu”- Școala Sanatorială Bușteni, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea.

  

Viaţa are prioritate. Ediţia a II-a. Proiect coordonat de: prof. Ardelean Daniela, prof. Hossu Cristina, consilier școlar Lung Aniela și prof. Sălăjan Mihaela. Vor participa 480 de elevi și 20 cadre didactice. Proiectul constă în desfăşurarea unor activităţi preventiv – educative, privind violenţa din mediul şcolar şi consumul de substanţe psihoactive, adresate elevilor de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău. Activități propuse:
 

 • Activitatea de lansare a proiectului, cu participarea reprezentanţilor instituţiilor partenere din comunitate.
 • Activităţi de prevenire şi informare pentru elevi susţinute de reprezentanţii IPJ Sălaj, CJRAE Sălaj şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog – Sălaj: Prevenirea traficului de persoane,  Cunoaşterea şi protejarea patrimoniului cultural naţional, Prevenirea delicvenţei juvenile şi a violenţei în mediul şcolar, Dezvoltarea comportamentelor asertive pe baza negocierii interpersonale în situaţiile conflictuale, Prevenirea consumului de substanţe interzise.
 • Concursul Regional ,,Să exmatriculăm violenţa şi drogurile din jurul nostru!”, concurs de prezentări PPT/ eseuri pe teme antidrog şi antiviolenţă în toate mediile.
 • Activitatea permanentă de monitorizare online  a realizării activităţilor din proiect cu ajutorul managerilor şcolari şi al coordonatorilor locali din proiectul nostru.
 • Evaluarea finală a proiectului – moment de bilanţ  pentru elevi şi cadrele didactice realizat în cadrul  mesei rotunde cu tema ,,Exemple de bună practică în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei şi consumului de droguri din şcoala noastră” şi schimbul de experienţă  pentru cadrele didactice desfăşurat la şcoala iniţiatoare a proiectului – Colegiul Tehnic  „Al. Papiu Ilarian”, Zalău.

Parteneri în proiect: Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj, Biroul de prevenire și combatere a criminalității, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj, Centrul de Resurse și Asistență Educațională Sălaj, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj. Participă și școli din județele: Sălaj, Bistrița Năsăud, Mehedinți, Bihor, Piatra Neamț, Covasna.


Activităţi desfăşurate în anul şcolar 2016-2017:

                                                                                                                                                            
    

    
Despre alte activități desfășurate în cadrul proiectului puteți citi aici.


 img

Festivalul Științei a debutat la Zalău, în anul 2008, la inițiativa doamnei profesoare de fizică Pop Maria Lucia de la colegiul nostru. Este o activitate inedită în peisajul sălăjean, fiind prima de acest gen, care  oferă un cadru generos de afirmare a creativității elevilor și a profesorilor pasionați de știință și de aplicațiile acesteia. Încurajează manifestarea curiozității, dezvoltarea capacităților de investigare a fenomenelor naturii, precum și formarea unei atitudini pozitive față de studiul științelor naturii.
 
Festivalul constă într-o suită de experimente ştiinţifice, care se realizează într-un mod cât mai accesibil, chiar distractiv din domeniile fizicii, chimiei, biologiei, prezentate de către echipaje formate din elevi şi din cadre didactice pentru a atrage tinerii în această lumea  fascinantă a ştiinţei, prin  stimularea imaginaţiei creatoare. Manifestarea este cuprinsă în CAEN - 2018, Nr.24985 / 22.01.2018, Nivel XI Științific, poziția 168.
 
Ediția a XI-a se va desfășura sâmbătă, 19 mai 2018, ca de obicei pe Platoul din fața Prefecturii Sălaj,  organizator fiind  Inspectoratul Școlar Județean Sălaj iar parteneri/sponsori, Consiliul Județean Sălaj, Instituția Prefectului Sălaj, Primăria Municipiului Zalău, S. C.TenarisSilcotub SA, HannaInstruments SRL Nușfalău și Colegiul Tehnic ,,Alesandru Papiu Ilarian” Zalău. Evenimentul va fi promovat de partenerii media: Magazin Sălăjean, Sălăjeanul, SălăjeanulTV, KissFM şi ZTV.
 
Pentru informații suplimentare consultați:

 
„Atenție la neatenție!”. Prima ediție. Coordonator profesorul de matematică Sîrb Vasile. Elevi participanți 60 împreună cu 9 cadre didactice. Proiectul se încadrează în domeniul educației civice, voluntariat, proiecte caritabile, cuprinzând activități de prevenire a furturilor din buzunare și genți precum și cunoașterea prevederilor noului Cod Penal. Se desfășoară pe parcursul anului școlar 2015 – 2016, în parteneriat cu Poliția de proximitate și Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj.

 

Matematică și Informatică la API. Prima ediție. Proiect coordonat de profesoara de informatică Paula-Cristina Deac, în perioada octombrie 2015-iunie 2016. Se încadrează în domeniul științific și își propune în principal editarea revistei școlare „MI API”. Participă  8 profesori și 50 de elevi. Activități propuse:

 • „MI API”, nr. 18, revistă de matematică și informatică, decembrie 2015;
 • Crearea de softuri educaționale și materiale didactice, noiembrie 2015-aprilie 2016;
 • eDragoste de matematică, alcătuirea de postere, afișe, felicitări de Dragobete, 24 februarie 2016;
 • „MI API”, nr. 19, revistă de matematică și informatică, iunie 2016;
 • Gazeta Matematică – 120 de ani de apariție neîntreruptă, masă rotundă, expoziție și curiozități matematice, mai 2016.
Parteneri: Tipografia Tehno-Print S.R.L. Zalău, S.C. Art S.R.L. Zalău, Societatea de Științe Matematice din România.
„Europa contemporană – unitate în diversitate”. Ediția a doua. Coordonatori: profesor de istorie, Mariana Iuga, profesor de limba și literatura română, Monica Rusan și profesor, consilier școlar, Aniela Lung.

img

Proiectul se realizează prin organizarea și desfășurarea unor ateliere interdisciplinare în domeniul cultural artistic. Activități propuse:

„Holocaustul  - cum a fost posibil?”, activitate de informare, expoziție de fotografii, crearea de postere care să ilustreze valorile asumate de clasele de elevi; 9 octombrie - 9 noiembrie 2015;

 • „Creație și valoare”, seară românească; prezentare de creație populară; 1 Decembrie 1918, moment important în istoria poporului român; elevi preocupați de știință și inventică; despre latinitate și ortodoxie; manifestări artistice ale elevilor; expoziția fotografică: „Oameni și clipe pentru eternitate”; expoziția filatelică: „Mari aniversări în anul 2015”; degustare de produse culinare tradiționale; 26 noiembrie 2015;

 • 1 Decembrie - Ziua Națională a României, excursie la Alba Iulia;

 • Magia Crăciunului în Europa, concert de colinde în limbile franceză, engleză, italiană, spaniolă, germană, confecționarea de ornamente pentru bradul de Crăciun;

 • „Ajută-l pe Moș Crăciun!”, acțiune umanitară; 14 decembrie 2015;

 • „Pași spre Europa – Mihai Eminescu și idealul național”, expoziție filatelică, de carte și pictură care valorifică creația eminesciană;
  „15 – pentru Eminescu”, concurs tematic; momente artistice; 13-25 ianuarie 2016;

 • „30 de zile pentru Europa”, vizite la obiective turistice din județul Sălaj, concurs de fotografie, creația literară și plastică, sesiune de referate și comunicări pe teme de istorie, tradiții culinare în țările Uniunii Europene, Festivalul pasiunilor, masă rotundă despre semnificațiile zilei de 9 Mai, prezentarea unor personalități care au creat istorie: Carol I, Peneș Curcanul, Robert Schuman; 18 aprilie – 18 mai 2016;

 • Ziua Eroilor, întâlnirea elevilor cu veterani de război, depunere de coroane la Cimitirul Eroilor; mai 2016;

 
Proiectul se desfășoară în parteneriat cu: Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, Protopopiatul Ortodox din Zalău, Liceul „Danubius” Călărași, Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” Câmpina, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” Tîrgu Mureș, Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean, Liceul Tehnologic Nr. 1 Suplacu de Barcău, Școala Gimnazială „Vasile Lucăcel” Someș Odorhei, Școala Gimnazială Creaca, Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău; Asociația Veteranilor de Război, Asociația Colecționarilor din Sălaj, Comunitatea Evreilor din Județul Sălaj, Fundația „Papiu Ilarian”, din comuna Papiu Ilarian, județul Mureș.img


Broșura de prezentare (realizată de prof. Loredana Gavriș și prof. Ioana Ionescu) a proiectelor lansate în anul școlar 2014-2015 poate fi consultată aici.
 

,,Porolissum rediviva. Incursiune în istoria unei așezări romane dispărute”

img


Manifestarea se înscrie în proiectul educativ judeţean iniţiat de Colegiul Tehnic „Europa Contemporană – Unitate în diversitate”, care îşi propune implicarea elevilor într-o serie de activităţi pentru cunoaşterea valorilor istorice locale, naţionale şi europene. Pentru elevii de clasa a IX-a care studiază istoria antică, în programă este cuprinsă şi competenţa de a realiza o cercetare ştiinţifică. Excursia de documentare la Complexul arheologic de la Porolissum ne  oferă oportunitate de a realiza o cercetare reală a obiectivelor istorice respectiv a geografiei locului.

Scopul proiectului: dezvoltarea sentimentelor de respect faţă de valorile materiale şi spirituale locale

Obiectivele proiectului: conştientizarea datoriei pe care o are fiecare generaţie în a păstra şi a transmite mai departe, în timp, creaţia materială şi spirituală a locului în care trăim; deprinderea unor metode şi tehnici de cercetarea istorico - geografică; consolidarea grupurilor de elevi;  formarea abiliăţii de a comunica şi a accesa o informaţie ştiinţifică; formarea competenţelor necesare muncii în echipă şi acceptarea diverselor roluri; dezvoltarea unei atitudini pozitive, deschise spre perspectivele multiple ale istoriei, activism şi responsabilitate civică; deprinderea de a aborda interdisciplinar o problema ştiinţifică; dezvoltarea simţului de orientare geografică; sistematizarea cunoştinţelor despre modul de formare a unităţilor de relief, structura geologică şi resursele de subsol; sesizarea importanţei măsurilor care se impun pentru conservarea şi protecţia cadrului natural împotriva degradării terenurilor prin utilizare necorespunzătoare.

Grup ţintă: beneficiari direcţi - elevii din cls. a IX-a B şi a IX-a D, beneficiari indirecţi: comunitatea locală, părinţii.

Coordonator proiect: prof. Mariana Iuga

Detalii despre proiect puteţi afla aici.


  
 

„O școală pentru viitorul tău”. Ediția a III-a. Proiect coordonat de profesor inginer, director adjunct, Negrea Flavia și profesor, consilier școlar, Aniela Lung. Se propune promovarea imaginii colegiului, în special a profilelor tehnologice, mai ales în rândul elevilor, profesorilor și părinților prin prezentarea ofertei educaționale. Se vor realiza pliante, broșuri și, prin rețelele de socializare, site-ul liceului, activități în școlile municipiului va fi popularizată unitatea noastră școlară. Activități propuse:
 

 • Sesiune de informare a consilierilor școlari din școlile gimnaziale din municipiu, ianuarie 2016;
 •  „Povestea noastră de succes!”, vizite de promovare în școlile gimnaziale, februarie – mai 2016;
   
 • „Hai să ne cunoști!”- Zilele Porților Deschise, 18 – 22 aprilie 2016;
   
 • Participarea la Târgul ofertei educaționale și la Marșul carierei,  18 – 19 aprilie 2016.

Proiectul se derulează în parteneriat cu SC Tenaris Silcotub SA Zalău, Inspectoratul Școlar Sălaj, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Consiliul Elevilor de la API Zalău. 

  

img
Profesorii Matyas Mirel și Man Cristian au inițiat Proiectul educațional Descoperim Sălajul și Patrimoniul Mondial UNESCO”, la care au mai participat, ca parteneri, și Grupul Școlar „Octavian Goga” din Jibou, Grupul Școlar „Cserey-Goga” din Crasna și Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” din Zalău.

Scopul urmărit a fost conștientizarea elevilor cu privire la existența unor valori UNESCO în județul nostru. După o excursie de trei zile în județ, cei peste 30 de elevi au fotografiat diferite obiective care ar putea fi propuse pe lista patrimoniului UNESCO și care ar putea fi incluse în diferite circuite turistice naționale. Astfel, totul s-a materializat într-o expoziție itinerantă intitulată sugestiv, ”Sălajul turistic de nota 10”.

Cele mai reușite fotografii au fost incluse într-un calendar al anului 2013. 

 
Pentru mai multe informații: salajuldenota10.blogspot.ro