»
Viața școlii » Proiecte şi parteneriate

Proiecte API Zalău - Parteneriate - Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" Zalău

 

„Firma de exerciţiu, o rampă de lansare în carieră 
 
Scopul proiectului: Dezvoltarea de competenţe şi atitudini necesare unui întreprinzător dinamic: creativitate, gândire critică, rezolvarea de probleme, luare de decizii, asumarea responsabilităţii, lucrul în echipă, iniţiativă, perseverenţă, autoorganizare şi autoevaluare a resurselor individuale, flexibilitate. 
     
 
Obiectivele specifice ale proiectului:
· Familiarizarea elevilor cu activităţile specifice unei firme reale;
· Simularea operaţiunilor şi proceselor economice specifice mediului real de afaceri;
· Motivarea pentru rezultate.     
Unitatea de învăţământ aplicantă a proiectului a întocmit şi depus documentaţia pentru ca acest proiect să fie cuprins în Calendarul Activităţilor Educative Regionale în anul şcolar 2018-2019.
 

Documentele referitoare la Concursului Naţional Tehnic „Firma de exerciţiu, o rampă de lansare în carieră”, ediţia a VII-a - Zalău, aprilie 2019, pot fi descărcate de mai jos:

 • Regulamentul Concursului Naţional Tehnic Firma de exerciţiu, o rampă de lansare în carieră”aici
 • Formularul de înregistrare, aici. 

Lista cu premiile obţinute, pe secţiuni,  la Târgului Regional al Firmelor de Exerciţiu, ediţia a VI-a - Zalău poate fi vizualizată aici pentru firmele cu participare directă şi aici pentru firmele cu participare indirectă.

 
Orizonturi Ştiinţifice. Ediţia a 4-a. Proiect coordonat de profesoara de fizică Mariana Banto şi de profesorul de matematică Mirel Matyas. Elevi participanţi 150. Se editează revista anuală „Orizonturi Știinţifice” şi  lucrarea, „Rolul proiectelor educative extraşcolare în susţinerea demersului didactic. Exemple de bună practică”, pentru profesorii care sunt preocupaţi de matematică şi ştiinţele naturii. Activităţi propuse:

 • Experimentul Eratostene (24 septembrie 2018 / 20 martie 2019): reeditarea experimentului de determinare a circumferinţei Pământului;
 • Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic / World Space Week (4-10 octombrie 2018): atelier confecţionat cadrane solare, expoziţiei de carte, prezentări susţinute de elevi;
 • Astronomie practică (octombrie 2018-martie 2019): realizarea unui cadran solar; activitate derulată în parteneriat cu Complexul Astronomic Baia Mare, Societatea Română pentru Astronomie Culturală şi cu astronomul amator George-Dan Uza;
 • PI Day / Ziua numărului PI (14 martie 2019): concurs de memorare a zecimalelor lui PI, concurs de creare de „pi-eme”, expoziţie de postere etc. – activităţi derulate în şcolile partenere;
 • Ziua Pământului (22 aprilie 2019): activităţi de ecologizare şi vizite de studiu organizate în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Sălaj şi Centrul de Cercetări Biologice Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou;
 • Ziua Astronomiei (13 mai 2019) – materiale informative pentru orele de dirigenţie, mese rotunde / dezbateri pe teme de astronomie, evenimente publice. Activităţile vor fi organizate în parteneriat cu Complexul Astronomic Baia Mare, Observatorul Astronomic Cluj-Napoca şi cu astronomul amator George-Dan Uza.
 • Editarea numărului 4 al revistei Orizonturi Ştiinţifice

Parteneri: Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău, Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalău, Colegiul „Ion Kalinderu”- Şcoala Sanatorială Buşteni, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea, Complexul Astronomic Baia Mare, Societatea Română pentru Astronomie Culturală - SRPAC .

  

Viaţa are prioritate. Ediţia a II-a. Proiect coordonat de: prof. Ardelean Daniela, prof. Hossu Cristina, consilier școlar Lung Aniela și prof. Sălăjan Mihaela. Vor participa 480 de elevi și 20 cadre didactice. Proiectul constă în desfăşurarea unor activităţi preventiv – educative, privind violenţa din mediul şcolar şi consumul de substanţe psihoactive, adresate elevilor de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău. Activități propuse:
 

 • Activitatea de lansare a proiectului, cu participarea reprezentanţilor instituţiilor partenere din comunitate.
 • Activităţi de prevenire şi informare pentru elevi susţinute de reprezentanţii IPJ Sălaj, CJRAE Sălaj şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog – Sălaj: Prevenirea traficului de persoane,  Cunoaşterea şi protejarea patrimoniului cultural naţional, Prevenirea delicvenţei juvenile şi a violenţei în mediul şcolar, Dezvoltarea comportamentelor asertive pe baza negocierii interpersonale în situaţiile conflictuale, Prevenirea consumului de substanţe interzise.
 • Concursul Regional ,,Să exmatriculăm violenţa şi drogurile din jurul nostru!”, concurs de prezentări PPT/ eseuri pe teme antidrog şi antiviolenţă în toate mediile.
 • Activitatea permanentă de monitorizare online  a realizării activităţilor din proiect cu ajutorul managerilor şcolari şi al coordonatorilor locali din proiectul nostru.
 • Evaluarea finală a proiectului – moment de bilanţ  pentru elevi şi cadrele didactice realizat în cadrul  mesei rotunde cu tema ,,Exemple de bună practică în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei şi consumului de droguri din şcoala noastră” şi schimbul de experienţă  pentru cadrele didactice desfăşurat la şcoala iniţiatoare a proiectului – Colegiul Tehnic  „Al. Papiu Ilarian”, Zalău.

Parteneri în proiect: Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj, Biroul de prevenire și combatere a criminalității, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj, Centrul de Resurse și Asistență Educațională Sălaj, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj. Participă și școli din județele: Sălaj, Bistrița Năsăud, Mehedinți, Bihor, Piatra Neamț, Covasna.


Activităţi desfăşurate în anul şcolar 2016-2017:

                                                                                                                                                            
    

    
Despre alte activități desfășurate în cadrul proiectului puteți citi aici.


 img

Festivalul Științei a debutat la Zalău, în anul 2008, la inițiativa doamnei profesoare de fizică Pop Maria Lucia de la colegiul nostru. Este o activitate inedită în peisajul sălăjean, fiind prima de acest gen, care  oferă un cadru generos de afirmare a creativității elevilor și a profesorilor pasionați de știință și de aplicațiile acesteia. Încurajează manifestarea curiozității, dezvoltarea capacităților de investigare a fenomenelor naturii, precum și formarea unei atitudini pozitive față de studiul științelor naturii.
 
Festivalul constă într-o suită de experimente ştiinţifice, care se realizează într-un mod cât mai accesibil, chiar distractiv din domeniile fizicii, chimiei, biologiei, prezentate de către echipaje formate din elevi şi din cadre didactice pentru a atrage tinerii în această lumea  fascinantă a ştiinţei, prin  stimularea imaginaţiei creatoare. Manifestarea este cuprinsă în CAEN - 2018, Nr.24985 / 22.01.2018, Nivel XI Științific, poziția 168.
 
Ediția a XI-a se va desfășura sâmbătă, 19 mai 2018, ca de obicei pe Platoul din fața Prefecturii Sălaj,  organizator fiind  Inspectoratul Școlar Județean Sălaj iar parteneri/sponsori, Consiliul Județean Sălaj, Instituția Prefectului Sălaj, Primăria Municipiului Zalău, S. C.TenarisSilcotub SA, HannaInstruments SRL Nușfalău și Colegiul Tehnic ,,Alesandru Papiu Ilarian” Zalău. Evenimentul va fi promovat de partenerii media: Magazin Sălăjean, Sălăjeanul, SălăjeanulTV, KissFM şi ZTV.
 
Pentru informații suplimentare consultați:

  

„Un mediu curat pentru o viaţă sănătoasă”. Ediţia nr. 1, coordonator prof. Dehelean Mariana Crina


img

Proiectul urmăreşte educarea tinerilor în spiritul democraţiei biocentrice, prin care omul acordă dreptul la existenţă a tuturor  resurselor de care se foloseşte. Activităţi propuse:
 • „Omul parte integrantă a mediului”, dezbatere pornind de la unele secvenţe vizionate legate de diferite medii de viaţă, factori de mediu şi efectele acestora asupra plantelor, animalelor şi asupra omului; 11-20 februarie 2019;
 • „Activităţi de ecologizare a spaţiilor verzi din municipiul Zalău”, precedate de amplasarea de afişe cu mesaje sugestive pentru păstrarea curăţeniei, de realizarea unor panouri de avertizare cu mesaje ecologice; martie-aprilie 2019;

 • „Un mediu curat pentru o viaţă sănătoasă”, organizarea unui concurs; 8-12 aprilie 2019.

 
Proiectul se desfășoară în parteneriat cu: Liceul Tehnologic „Octavian Goga” Jibou, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău, Liceul Tehnologic „Cserey-Goga” Crasna, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău, Liceul Tehnologic Nr. 1 Surduc 
 

„O școală pentru viitorul tău”. Ediția a III-a. Proiect coordonat de profesor inginer, director adjunct, Negrea Flavia și profesor, consilier școlar, Aniela Lung. Se propune promovarea imaginii colegiului, în special a profilelor tehnologice, mai ales în rândul elevilor, profesorilor și părinților prin prezentarea ofertei educaționale. Se vor realiza pliante, broșuri și, prin rețelele de socializare, site-ul liceului, activități în școlile municipiului va fi popularizată unitatea noastră școlară. Activități propuse:
 

 • Sesiune de informare a consilierilor școlari din școlile gimnaziale din municipiu, ianuarie 2016;
 •  „Povestea noastră de succes!”, vizite de promovare în școlile gimnaziale, februarie – mai 2016;
   
 • „Hai să ne cunoști!”- Zilele Porților Deschise, 18 – 22 aprilie 2016;
   
 • Participarea la Târgul ofertei educaționale și la Marșul carierei,  18 – 19 aprilie 2016.

Proiectul se derulează în parteneriat cu SC Tenaris Silcotub SA Zalău, Inspectoratul Școlar Sălaj, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Consiliul Elevilor de la API Zalău. 

  

img
Profesorii Matyas Mirel și Man Cristian au inițiat Proiectul educațional Descoperim Sălajul și Patrimoniul Mondial UNESCO”, la care au mai participat, ca parteneri, și Grupul Școlar „Octavian Goga” din Jibou, Grupul Școlar „Cserey-Goga” din Crasna și Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” din Zalău.

Scopul urmărit a fost conștientizarea elevilor cu privire la existența unor valori UNESCO în județul nostru. După o excursie de trei zile în județ, cei peste 30 de elevi au fotografiat diferite obiective care ar putea fi propuse pe lista patrimoniului UNESCO și care ar putea fi incluse în diferite circuite turistice naționale. Astfel, totul s-a materializat într-o expoziție itinerantă intitulată sugestiv, ”Sălajul turistic de nota 10”.

Cele mai reușite fotografii au fost incluse într-un calendar al anului 2013. 

 
Pentru mai multe informații: salajuldenota10.blogspot.ro