»
Viața școlii » Activităţi/evenimente » Punţi peste generaţii - Bianca Ghiuruţan

Punţi peste generaţii - Bianca Ghiuruţan

8/2/2021

A trăi sănătos este o formă a respectului de sine.”

1 martie 2021 
     În această seară, am avut deosebita plăcere să o ascult pe Bianca în cadrul întâlnirii online, parte a  proiectului educațional „Educația pentru sănătate între necesitate și realitate” (profesor coordonator Gabriela Petruş), proiect transnațional derulat în cadrul ProiectuluiEducația online fără hotare” coordonat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău. Tema dezbătută a fost Sănătatea alimentației” iar participanţi au fost cadre didactice şi elevi ai Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din Strășeni, Republica Moldova, ai Școlii Gimnaziale Găiceana, județul Bacău şi elevi ai şcolii noastre. Am asistat la o dezbatere interesantă, în care Bianca a avut amabilitatea de a răspunde cu profesionalism întrebărilor/curiozităţilor elevilor şcolilor participante. Am aflat multe lucruri interesante şi sunt convinsă  că participanţii au conştientizat a trăi sănătos este o formă a respectului de sine.” Mulţumim Bianca şi felicitări!

8 februarie 2021
     Nu am avut plăcerea să-i predau, dar o știam de pe culoarele liceului. Fiind colegă cu mama ei, doamna profesor de matematică Lia Asztalos, cunoșteam oarecum drumul ei prin viață și i-am urmărit parcursul profesional.
    Este vorba de BIANCA (ASZTALOS) GHIURUȚAN, promoţia 2013 a Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Specializarea Nutriție și dietetică (anul absolvirii 2016), Master în „Nutriția și calitatea vieții” (UMF Cluj-Napoca), anul absolvirii 2018. Azi, o găsim nutriționist-dietetician la Centrul de Diabet și Nutriție AMELIAS, în Zalău.
 
     Realizările ei profesionale m-au determinat să îi dedic un amplu articol care, sunt convinsă, că ne va oferi răspunsuri la numeroasele întrebări vizând un stil de viață sănătos, dar nu numai.
 
     I-am povestit despre intenția mea domnului profesor Cornel Orbai, fostul profesor de chimie al Biancăi, care își aduce aminte de ea ca de o persoană sensibilă, cu mult bun-simț, ambițioasă și hotărâtă să își îndeplinească visurile.
 
     Bianca își aduce aminte cu drag de anii de școală. Spune că a făcut parte dintr-o „clasă foarte motivată și mă bucur mult pentru faptul că am avut niște colegi conștiincioși care m-au ajutat în mod indirect să fiu mai bună, să învăț, să nu fiu mulțumită doar cu o notă mediocră, ci să aspir mereu la nota maximă și a existat o concurență sănătoasă care m-a determinat să nu las garda jos.”
Păstrează  multe amintiri din perioada liceului, dar poate cea mai vie amintire sunt „meciurile” de la ora de chimie: „Am multe amintiri din perioada liceului, dar când vine vorba despre „meciurile” de la ora de chimie, când îmi auzeam numele și urma să trec la tablă, efectiv nu voi uita niciodată. Eu, fiind profil economic, am făcut chimie doar în primii doi ani de liceu. Eram clasa a 9-a. Era ora de chimie în care am fost ascultată la tablă și am reușit trista „performanță” de a lua prima  notă de 5 din viața mea. Evident, am ajuns acasă plângând pe seama notei mele proaste și mi-am promis în ziua aceea că voi urî chimia din tot sufletul meu și că nu voi vrea să mai aud de chimie niciodată. Doar că viața mi-a demonstrat încă o dată faptul că, de ce crezi că vrei să fugi, de aceea nu scapi și viitorul carierei mele ajunsese să graviteze exact în jurul chimiei.”
Anii au trecut, dar a păstrat legătura cu mulţi dintre colegi, unii dintre ei chiar i-au trecut pragul cabinetului şi este foarte bucuroasă că i-a putut ajuta.
 
     Referitor la oamenii care i-au marcat viaţa şcolară ne spune că printre aceştia se află   „în primul rând domnul diriginte Paul Florinel, un om atât de calm, blând și glumeț, care a încercat mereu să sudeze colectivul și, având în vedere că am fost o clasă preponderent de fete, a avut nevoie de multă răbdare cu noi și îi mulțumesc pentru susținerea oferită.”
De asemenea, îi este recunoscătoare şi  doamnei profesor Ana-Maria Mureșan care i-a transmis  importanța exprimării corecte și faptul că ești „smart” atunci când știi să te exprimi și să scrii corect gramatical. Bianca mărturisește chiar că „surprinzător, mie în liceu îmi plăcea mult Limba și literatura română. Participam în fiecare an la olimpiada de limba română și simțeam că este materia care mi se potrivea cel mai mult, dar nu îndeajuns încât să fac o carieră din asta.”
Nu în ultimul rând, îi mulțumeşte domnului profesor Cornel Orbai, datorită căruia a aflat despre specializarea de nutriționist-dietetician și care a ajutat-o să recupereze în mai puțin de un an, materia necesară examenului de admitere la facultate, deși ea nu mai făcusem chimie în ultimii doi ani de liceu. „Îi mulțumesc pentru faptul că nu m-a lăsat să renunț atunci când am spus că nu mai pot și că nu voi reuși să fac asta. A avut încredere că îmi voi putea realiza planul, atunci când eu mi-am pierdut toată încrederea în mine. Și datorită lui, mi-am realizat visul.”
 
     Evoluţia în viaţă i-a fost influenţată, în mod special, de părinţi cărora în mod clar, le datorez mulțumiri pentru toată susținerea. Mereu îmi spuneau că m-ar vedea în domeniul medical și că mie mi s-ar potrivi ceva pe partea de sănătate. Am ales profilul economic pentru liceu, dar ideile de viitor erau tot pe partea medicală. După ce am decis că voi alege să dau admitere la specializarea de nutriționist-dietetician, am avut parte de toată susținerea părinților, mereu m-au încurajat să nu mă las pentru că ramura medicinei alese de mine este de viitor și că voi ajuta mulți oameni datorită cunoștințelor accumulate.
 
     Am rugat-o să ne spună ce ar vrea să se ştie despre ea, încă din primele rânduri, dacă acum s-ar apuca să-şi scrie poveste vieţii.
  „Mi-ar plăcea să se știe în primul rând faptul că sunt o persoană foarte empatică, care e impresionată atunci când vede suferință. Cred că de aici începe povestea mea de viață. Dorința de a putea să îmi pun amprenta undeva, acolo, îmbunătățind cu tot ce pot eu viața unui om, a reprezentat mereu motorul meu. De aici a început povestea mea.” - ne mărturiseşte Bianca.
 
     Eram curioasă să aflu, dacă ar fi din nou la început de drum şi ar avea 18-19 ani, care ar fi deciziile pe care le-ar lua, dacă ar urma acelaşi drum. Fără ezitare ne spune:  „Cu siguranță aș alege același drum. Am descoperit niște informații care în primul rând îmi sunt utile mie și familiei mele. Decizia de a urma acest drum mi-a fost utilă mie, ca apoi să pot să îi ajut pe alții. Satisfacția de a vedea un pacient fericit pentru faptul că a reușit să își schimbe modul de viață și faptul că uneori ajuți o persoană atât de mult, încât să îl poți salva de o viitoare patologie, ori îi îmbunătățești calitatea vieții, reprezintă cu adevărat un succes al carierei tale.”  Apoi adaugă: „Mereu am avut grijă la stilul meu de viață și pot să spun că din familie mi s-au transmis obiceiuri alimentare sănătoase. Apoi am descoperit că unele informații pe care le dețineam nu erau tocmai corecte pentru că nu proveneau din sursele corecte, și datorită acestei specializări, am descoperit care este adevărul din punct de vedere științific pe baza studiilor veridice, nu doar afirmații necercetate ale unor persoane neavizate. Mi-am dorit să le ofer oamenilor informații nutriționale corecte, logice, care au la bază modul în care funcționează corpul nostru.”
 
     Bianca și-a ales o meserie/specializare despre care nu se ştie foarte multe la noi în ţară sau, mai exact, nu i se acordă atenţia cuvenită. Am rugat-o să ne spună cu ce aşteptări şi-a început cariera profesională şi care crede că este cel mai important pas făcut în carieră până acum.
Recunoaşte că a început timid, fără a crede că va putea realiza ceva mai mult decât au făcut-o alţii: „Știam că în România, nutriția nu este foarte căutată și că oamenii au idei preconcepute în privința unei consultații de nutriție. Am rămas plăcut surprinsă să văd câte persoane au conștientizat importanța alimentației și nu mă așteptam să fiu atât de căutată, iar oamenii să fie atât de încântați pentru faptul că au aflat unele informații esențiale sănătății lor. Cred că momentul în care mi-au spus câțiva pacienți: <<Unde ați fost până acum? De ce nu am venit oare mai repede la dumneavoastră?>> m-au făcut să simt că toate eforturile mele au fost răsplătite.”
Faptul că a reușit să practice meseria prin mai multe forme, nu doar experiența cabinetului, este un pas important pentru Bianca. Ne spune cu mândrie că a reușit să treacă prin experiența realizării meniurilor din spitale, prin care a observat și problemele unui sistem greu de schimbat. S-a bucurat că a reușit să predea ore de nutriție în școli. „Copiii sunt viitorul, dacă ei vor avea o educație nutrițională corectă, vom avea speranța unei generații mai sănătoase.”
 
     A avut amabilitatea să îmi răspundă, în continuare, la întrebări ce vizează domeniul pe care-l practică cu drag și implicare. Redau în totalitate interviul realizat. Sper ca răspunsurile oferite să îi determine pe toţi cei încă circumspecți și nehotărâți, să adopte o alimentaţie sănătoasă și echilibrată, care să le influențează considerabil calitatea vieții și longevitatea.
 
     Care sunt cele mai frecvente mituri şi idei preconcepute legate de nutriţie?
     Întâlnesc de foarte multe ori și acum întrebarea: Îmi recomandați și ceva pastile, suplimente sau ceaiuri de slăbit? Încă oamenii cred în aceste promisiuni deșarte implementate de persoane neavizate. Încă întâlnesc persoane care îmi spun că ele se descurcă singure să slăbească sau că s-au uitat pe internet și știu exact ce trebuie să mănânce pentru a-și rezolva problema de sănătate. Și, din păcate, mai există și persoane care îmi spun, cu o anume mândrie, că nu îmi vor călca pragul cabinetului deoarece ei nu vor să mănânce toată viața salată și morcovi, neștiind de fapt, modul în care abordez eu ideea unui stil de viață sănătos și echilibrat.
 
   Cât de nocive sunt sursele de informaţie „neştiinţifice” despre nutriţie care au invadat internetul? Ce ne facem cu «dr. Google»?
     Dacă nu sunt informații avizate științific, ci doar niște ipoteze lansate de anumite persoane care nu dețin studii în domeniu, putem să ne punem în pericol sănătatea, dacă dăm ascultare acestor indicații nutriționale eronate. Chiar dacă unele recomandări nutriționale includ plante medicinale sau leacuri băbești, din păcate, unii compuși existenți în aceste preparate pot să ne facă mai mult rău decât bine, dacă nu cunoaștem tot ce conțin și care ar fi efectele adverse.
 
     În ţara noastră, toată lumea se pricepe la nutriţie, persoane simple dau reţete de slăbit, precizând că au slăbit fără ajutorul unui specialist. Care sunt riscurile la care ne expunem?
     Printre cele mai rapide informaţii regăsite pe internet sunt cele care prezintă dietele foarte populare inventate de anumite persoane sau care au funcționat în cazul unora și care promit scăderea garantată în greutate, dar prin care oamenii ajung să consume un număr foarte limitat de calorii. Întotdeauna când ni se prezintă exemple de meniuri și diete în care avem voie să consumăm unul sau câteva alimente și care exclud grupe alimentare importante, acestea sunt de regulă foarte slab calorice. Fiind în deficit caloric, vor avea și rezultate, însă să ne așteptăm, ca la un moment dat, să apară probleme digestive, carențe de vitamine și minerale, chiar instalarea unor patologii grave rezultate în urma unor dezechilibre apărute în corp. Procesul de slăbire, pe cât pare de simplu, pe atât este de complex. O slăbire rapidă în greutate sau metode de slăbire prin înfometare, pot să aibă repercusiuni grave în corp, pentru că noi nu vedem toate procesele care se întâmplă în momentul în care nu îi oferim organismului nostru toți nutrienții necesari. De multe ori, efectele unei diete dezechilibrate își pun amprenta asupra unei persoane chiar și pentru ani de zile.
 
     Ce părere aveţi despre pastilele de slăbit?
     Pastilele de slăbit sunt cele mai căutate și se consideră a fi o variantă rapidă și ușoară prin care se scapă de kilogramele în plus. În realitate, aceste pastile ne pot pune viața în pericol. Printre cele mai periculoase efecte ale acestora, se numără apariția problemelor renale și hepatice care pot fi chiar ireversibile. Există mai multe variante de pastile de slăbit, dar cred că cele mai la îndemână sunt diureticele, care pot fi obținute chiar din compuși ai unor plante și, din nou, oamenii ajung să spună că nu le fac rău, pentru că sunt naturale. Doar că adevărul este altul. Diureticele ne vor ajuta să eliminăm apă din organism, iar cântarul ne va arăta că am slăbit. În realitate, noi nu dorim să scăpăm de apă, ci de grăsime. Țesutul adipos este cel pe care dorim să îl înlăturăm, nicidecum nu ne dorim să ne deshidratăm. Iar dacă aducem în discuție efectele acestor diuretice, printre cele mai întâlnite sunt: deshidratarea, dezechilibre electrolitice (eliminarea unor săruri minerale esențiale), risc de apariție a tulburărilor de ritm cardiac, tulburări digestive și sunt strict interzise unor persoane cu anumite afecțiuni, precum cele renale sau hepatice.
 
     O problemă delicată: dulciurile. Ce ne facem dacă ne plac dulciurile?
     Îmi place să spun că suntem oameni, nu roboței. Așa că uneori avem anumite pofte alimentare și cea mai întâlnită poftă este cea de dulce. Nu este absolut nimic greșit în a consuma ceva dulce. Frecvența consumului de dulciuri va face diferența. Ceea ce mâncăm noi zilnic ne va influența sănătatea și silueta, nu neapărat consumul ocazional. Nu se va întâmpla nimic dacă uneori ne vom alege o gustare dulce, dar în momentul în care devine un obicei zilnic, este foarte probabil să ne provoace dependență și chiar să observăm că se acumulează câteva kilograme în plus în timp. Așadar, recomand echilibrul.
 
     Ce cantitate de lichide este recomandat să bem zilnic?
     Fiecare persoană este diferită, de aceea, modalitatea cea mai corectă de a ne depista cantitatea de lichide necesară se poate face printr-un calcul simplu. Recomandarea generală reprezintă 30 ml de apă per kilogram corp și pe zi. Dacă avem 70 de kilograme, atunci ar trebui să consumăm în jur de 2 L de apă pe zi. Dacă noi obișnuim să consumăm mai multe lichide decât necesarul nostru, este cu atât mai bine. Vom beneficia de o bună hidratare.
 
     Mulţi dintre noi facem greşeli din cauza combinării greşite a alimentelor. Există vreo regulă simplă de care trebuie să ţinem cont când ne aşezăm la masă?
     O regulă simplă ar fi să mesteci încet mâncarea pentru ca informația că ești sătul, să ajungă la timp în creier. De asemenea, dacă vom mânca în fața dispozitivelor electronice, creierul nostru va fi ocupat cu altceva și vom tinde să mâncăm mai mult decât avem nevoie.
Există multe mituri legate de combinarea greșită a unor alimente, de exemplu, faptul că nu e bine să combinăm carne cu cartofi (proteine cu carbohidrați). Adevărul este că noi avem nevoie de proteine, carbohidrați și lipide la fiecare masă pentru a funcționa în mod corect. Dacă ne uităm într-un tabel nutrițional, vom constata că majoritatea alimentelor conțin această combinație în mod natural și le regăsim sub această formă în natură. Practic, nu ne putem feri de aceste combinații. Așa funcționăm noi în mod firesc. De asemenea, stomacul nostru este capabil să digere orice fel de combinație alimentară. Dacă ne dorim o bună digestie, recomandarea este să nu consumăm alimente prăjite, grăsimi, alimente cu mulți aditivi și zaharuri.
În concluzie, putem să consumăm liniștiți carne cu cartofi la aceeași masă. Va conta mult să alegem variantele gătite la cuptor, în detrimentul celor prăjite.
 
     Când trebuie să ne adresăm unui nutriționist - dietetician?
Ne putem adresa unui nutriționist-dietetician, dacă ne dorim să dobândim un stil de viață sănătos și echilibrat, chiar dacă nu avem probleme cu greutatea, ci pur și simplu ne dorim să fim informați cu privire la modul corect prin care ne putem alimenta. De asemenea, putem să apelăm la specialist dacă ne confruntăm cu probleme de greutate și vrem să slăbim într-un mod sigur și sănătos. Totodată, putem apela la un nutriționist-dietetician dacă am fost diagnosticați cu o patologie care necesită adoptarea unei alimentații speciale sau dacă printr-un regim alimentar, se pot îmbunătăți anumite analize medicale.
 
     Aţi fost de multe ori în situația de a alcătui planul alimentar al unui pacient. Care sunt cele mai mari provocări întâlnite?
     Cele mai mari provocări reprezintă cele legate de programul pacientului. Când un pacient îmi spune că nu are timp să gătească, nu are timp să consume mesele principale ale zilei și că va trebui să mănânce mereu pe fugă, de regulă, alimente de tip fast-food, atunci toată această situaţie reprezintă cu adevărat o provocare pentru mine. Un astfel de pacient trebuie conștientizat că, deși va primi un plan alimentar bine structurat, rezultatele s-ar putea să întârzie, pentru că fără o bună organizare, nu se pot întrevedea schimbări.
 
     Ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă? Care sunt excesele alimentare cel mai frecvent întâlnite şi cum le-am putea evita?
  O alimentație sănătoasă înseamnă echilibru, un mod de gătire sănătos al alimentelor și evitarea exceselor alimentare. De cele mai multe ori ajungem să facem excese alimentare când consumăm felul nostru preferat de mâncare sau când suntem la un eveniment și ne dorim să consumăm din toate felurile de mâncare prezente pe masă. Recomandarea mea este ca, atunci când știm că urmează să mergem la un eveniment, să ne ajustăm mesele, adică în ziua respectivă să consumăm mese mai slab calorice acasă, în așa fel încât, în momentul în care ajungem la masa festivă, să putem să gustăm din felurile preferate. Mereu le spun pacienților mei să își aleagă din meniu câteva feluri de mâncare, dar nu toate, ci pe cele care le plac lor cel mai mult. În același timp, să încerce să nu consume tot din farfurie pentru a lăsa loc și pentru alte feluri de mâncare ce vor urma. Regula ar fi: gustăm din toate, dar cu chibzuință.
 
   Cum îi motivaţi pe pacienţii care doresc o schimbare de regim alimentar, dar nu sunt suficient de motivaţi?
   În primul rând, le pun în vedere importanța sănătății. Dincolo de dorința de a arăta bine, vrem să fim sănătoși și echilibrați. Mereu le spun pacienților mei să se gândească la ei peste 10 ani și să se întrebe dacă nu cumva, peste câțiva ani își vor mulțumi pentru că au luat acum, azi, decizia de a avea grijă de sănătatea lor.
 
  Care consideraţi că sunt cele mai periculoase alimente pe care le consumăm zi de zi?
     Zi de zi consumăm alimente care pot să conțină coloranți, aditivi alimentari sau conservați periculoși. De asemenea, regăsim zahăr aproape în toate alimentele procesate, începând de la obișnuita pâine. De exemplu, glutamatul monosodic este considerat un compus cancerigen, dar este introdus în multe alimente procesate pentru a oferi gust (supe instant, sosuri). Sucurile din comerț, atât cele carbogazoase, cât și cele considerate naturale din fructe, conțin cantități mari de zahăr și coloranți. Alimente, precum crenvurștii, margarina sau brânza topită, ar fi recomandat să lipsească din alimentația noastră.
 
   Stresul şi alimentaţia inadecvată fac parte adesea dintr-un cerc vicios. Care este soluţia pentru a ieşi din acest cerc?
    Soluția este să ne oprim puțin și să ne gândim din timp la bolile pe care le-am putea dobândi în urma unei vieți agitate și a unei alimentații haotice. Odată conștientizate problemele care pot să apară, este foarte important să luăm atitudine. De stres nu vom reuși probabil să scăpăm niciodată, vom putea doar să reușim să gestionăm mai bine unele situații, dar alimentația o putem schimba și ține de noi cum alegem să ne trăim viața. Îmi place să spun că, ceea ce putem influența și schimba cu mâna noastră, să facem acum, până nu e prea târziu. Sănătatea este cel mai prețios bun pe care îl avem!
 
     Ce urmează pentru Bianca Ghiuruţan  în perioada următoare? Care sunt proiectele concrete pe care doriţi să le realizaţi în plan profesional?
    Îmi doresc să ajut cât mai multe persoane cu diferite patologii să conștientizeze că alimentația reprezintă, pe lângă tratamentul medicamentos, cea mai corectă schemă de abordare a prevenției unor complicații ale bolilor și o îmbunătățire a calității vieții unui pacient cu boli cronice. Nutriționistul-dietetician nu se ocupă doar de slăbire în greutate, ci se ocupă și de persoane cu diverse afecțiuni și acest lucru doresc să promovez pe viitor. De asemenea, îmi doresc să devină o prioritate alimentația copiilor și a adolescenților, de aceea voi continua să particip la work-shopuri, pentru a le putea  oferi informații nutriționale utile în buna lor creștere și dezvoltare.
 

     Îi mulţumim doamnei Bianca Ghiuruţan, nutriţionist-dietetician, pentru amabilitatea de a ne împărtăşi frânturi de amintiri, gânduri, precum și proiectele dânsei şi îi dorim succes în activităţile pe care le va desfăşura.
Sper ca cei care vor citi aceste rânduri - elevi, colegi şi nu numai - să conştientizeze că a trăi sănătos este o formă a respectului de sine.”

 

Au consemnat, prof. Zinia Matyas
                                 prof. Mihaela Sălăjan

Foto: Bianca Ghiuruţan (arhiva personală)

Pentru alte activităţi desfăşurate la API accesaţi link-ul Activităţi/Evenimente.

Reproducerea textului şi a fotografiilor este interzisă fără acordul coordonatorului proiectului "Punţi peste generaţii" - Zinia Matyas