»
Viața școlii » Poveste de succes

Poveste de succes

 
  Ajută-ne să-i încurajăm pe elevii noştri să reuşească în viaţă, împărtăşindu-se din istorisirile voastre!
 
  Am exagera dacă am afirma că povestea dumneavoastră de succes este şi a şcolii noastre?
 
  Ceea ce veţi citi mai jos este prologul unor poveşti de succes.

Dehelean Florin  
   Promoţia 2005, Specializarea Automatizări şi Calculatoare

   2009 - Absolvent al Facultăţii de Mecanică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca,
   specializarea Autovehicule Rutiere

   În prezent
Managing Director la firma REPARO (Baciu, jud. Cluj, str. Transilvaniei, nr. 446)
   
   www.reparo.ro


 În ce perioadă aţi fost elev la Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" Zalău?
2001-2005
 
Vă amintiţi cu plăcere de colegii dumneavoastră?
Am fost foarte apropiaţi şi foarte uniţi, fapt pentru care şi acum ne bucurăm când ne revedem.
 
Cum vă petreceaţi timpul liber şi în ce măsură vă întâlneaţi colegii înafara şcolii?
În afara şcolii ne întâlneam şi jucam fotbal, tenis de masă şi ieşeam la o prăjitură la cofetăria Scala, din apropierea şcolii.
 
Ce „şotii” aţi făcut ca elev?
Îmi amintesc că cele mai multe boacăne se întâmplau în perioada practicii. La un moment dat i-am luat pe ascuns Oltcit-ul domnului profesor cu care făceam orele de practică şi ne-am plimbat cu el prin curte (aveam deja permis de conducere).
 
Care este cea mai vie amintire din viaţa de licean?
Sunt mai multe, pe primul loc ar fi prima zi de Bacalaureat.
 
Aţi păstrat legătura cu colegii după ce aţi terminat activitatea şcolară?
Da, cam cu jumătate dintre colegi.
 
Care au fost profesorii care v-au marcat viaţa şcolară?
Domnul profesor Mircea Radu, domnul profesor Mirel Matyas.
 
Vă amintiţi de cineva în mod deosebit? Cine v-a influenţat, în mod special, evoluţia în viaţă?
Mulţi dintre profesori m-au influenţat, încă şi acum după atâţia ani îmi mai aduc aminte anumite sfaturi. În special domnul profesor Mircea Radu, pot să spun cu mâna pe inimă, că ne-a oferit foarte multă atenţie şi ne-a influenţat pe toţi din clasă într-un mod special şi unic pe fiecare coleg în parte. Parcă ştia totul despre tine, ştia cum să te abordeze, ştia cum să te facă să scoţi în evidenţă atuurile tale, ştia cum să te provoace să-ţi descopere calitățile ascunse, era dedicat şi hotărât să facă oameni din noi. Şi în ziua de azi regret cât de mult l-am supărat, eram o clasă doar de băieţi.
 
Aveaţi o materie preferată?
Sincer doar Matematica m-a ţinut prezent şi atent 100%, în rest m-au atras materiile de specialitate tehnică.
 
V-aţi lansat de curând propria afacere, REPARO Mobility. Ce anume v-a determinat să intraţi în „zona maşinilor”?
Cu Reparo Mobility am început în 19.08.2019 dar în domeniul auto activez de 10 ani, ani în care am trecut prin toate etapele din acest domeniu, de la măturat şi spălat în atelier până la administrarea a 3 reprezentanţe premium din Cluj. Şi să vă răspund la ce m-a determinat să am acest drum? Nu există un motiv anume, de mic copil am fost foarte pasionat de Automobile; pot să spun că unchiul meu, care lucra în acest domeniu mi-a fost un exemplu şi a fost unul de impact.
 
Există o concurenţă destul de mare pe acest segment de piaţă. Cum v-aţi gândit obiectivele în acest context?  Prin ce aţi putea atrage clienţii având în vedere concurenţa acerbă din domeniu? De ce să vină oamenii la firma dumneavoastră?
Într-adevăr concurenţa este chiar foarte mare în acest domeniu şi de aceea nu oferim doar strict serviciul de vânzare şi atât, ci şi servicii de mobilitate. Iar punctele noastre forte după care ne ghidăm şi ne diferenţiem pe piaţă sunt: Încrederea, Calitatea Serviciilor, Transparenţa, Analiza şi Serviciile de post-vânzare, practic promovăm şi oferim servicii complete de mobilitate, de aici ia naştere şi divizia, Reparo Mobility.

Care a fost pasul decisiv în a alege să porniţi afacerea pe care o aveţi în prezent?
Încrederea de sine, pofta de acţiune şi clienţii fericiţi!
 
Ce aşteptări aveţi de la proiectul pilot Reparo Academy?
Ţintim şi ne străduim să atragem câţi mai mulţi elevi/studenţi pasionaţi şi interesaţi, pe care să-i îndrumăm şi să le fim exemple atât în perioada cursurilor cât şi în carieră. Având în vedere că am o astfel de experienţă printr-un proiect creat de un producător de autovehicule rutiere timp de 3 ani, îmi doresc, atât eu cât şi colegii mei, să dăm mai departe experienţele trăite şi să mentorăm elevii/studenţii care n-au acces la astfel de informaţii şi moduri de lucru, într-un mediu teoretic şi practic, fiind asigurate toate condiţiile.
 
Oricât de atractiv ar părea, în spatele unei afaceri de succes se află multă muncă, determinare, dar şi eşecuri. Pentru a construi o afacere cu un deznodământ fericit ce recomandări aţi face tinerilor aflaţi la început de drum?
Această afacere o pot descrie ca un drum lung, uneori accidentat, uneori lin, cu multe viraje şi derapaje dar tot timpul încheindu-se în siguranţă şi cu rezultate peste aşteptări, astfel oferind mai multă satisfacţie în ceea ce facem. Recomand tinerilor să parcurgă acest tip de drum de mai multe ori, să nu lase să treacă o zi în care să nu înveţe ceva nou şi pe urmă garantez că vor avea o călătorie frumoasă şi de succes!

(Foto: Florin Dehelean - arhiva personală)Hășmășan Dan-Cristian

 
 

  Promoţia 2015, Tehnician în activităţi economice

  În prezent sunt student la Facultatea de Construcții de Mașini

  din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, specializarea robotică

Povestea de succes o puteți citi aici.

(Foto: Dan Hășmășan - arhiva personală)
Cadar Adelina Cosmina Promoţia 2014, Tehnician în activităţi economice

 În prezent sunt studentă la Facultatea de Automatică şi

 Calculatoare de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca
 

 Povestea de succes o puteți citi aici.

(Credit foto: Mirel Matyas)

  Tripon Andreea Camelia  
 
 
 
 Promoţia 2013, Tehnician în activităţi economice

 În prezent (2015) sunt studentă la Facultatea de Automatică 

 şi Calculatoare de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

 Povestea de succes o puteți citi aici.

(Foto: Camelia Tripon - arhiva personală)

 

Anca Avram: ”Aici am învățat totul, am cunoscut satisfacția învățării, am descoperit viața și, ceea ce mi se pare cel mai important, am cunoscut oameni deosebiți fără de care nu aș fi ceea ce sunt. Imaginea profesorilor mei dragi și acea legătură deosebită care s-a stabilit între noi m-au urmărit de-a lungul anilor…” (absolventă 1996, prima promoție a profilului servicii, profesoară de limba și literatura română al colegiului API)
 
Vasile Bulgărean: ”Aveam să descopăr aici modele vii de oameni, de dascăli care - cu răbdare și devotament, multă muncă și dăruire sufletească - m-au ajutat să-mi cultiv rațiunea, să-mi educ gustul pentru adevăr și cunoaștere, pentru cinste și omenie și să devin la rândul meu, om și dascăl. (absolvent 1986, fost profesor de matematică la API, director al Colegiului Național ”Silvana” Zalău)
 
Radu Căpîlnașiu: ”Mă adresez ție, prietene licean, și-ți spun că faci parte din această mare familie a celor care au tentat orizonturile cunoașterii în cadrul acestui liceu.” (absolvent 1981, inginer, primar al municipiului Zalău )
 
Raul Chiș: ” Dar - ACASĂ - are, în cazul nostru, multe alte semnificații. ACASĂ sunt CEILALȚI. Când mă gândesc la liceu, primul flashback nu îmi readuce în memorie ziduri, ci oameni. Sunt colegii cu care am învățat pe sărite, despre roți zimțate și Nietzsche, despre Nechita și ecuații de gradul doi…. Sunt Profesorii-Oameni pe care am învățat […]să-i înțeleg și să-i iubesc așa cum au fost și sunt.” (absolvent, ziarist)
 
Emanoil Gârdan: ” […] desigur sunt mulți oameni minunați…care fac parte din acel colectiv deosebit de profesori care, în cei patru ani de liceu, au contribuit din plin la formarea mea ca OM, soț, părinte, coleg de muncă sau partener de afaceri.” (absolvent, economist )
 
Ioan Mada: ”Ei, dascălii-sfetnici ne-au spus că NOI SUNTEM PROMISIUNEA BINELUI! Și am învățat să nu ne lăsăm târâți în dușmănie! Ei, dascălii-sfetnici, ne-au spus că NOI SUNTEM LUMINA OCHILOR LOR! Și am învățat să nu-i abandonăm în întunericul uitării! În ÎMPĂRĂȚIA ȘCOALĂ nu a curs lapte și miere! Am primit în schimb lumina experienței, exemple și cuvinte bune, educație și iubire, îndrumarea de a fi noi.” ( absolvent al primei promoții de liceu, 1978, preot protopop )
 
Alexandru Mureșan :”Eram derutat de agitația din curtea școlii unde cei 2.500 de elevi, însoțiți de cei dragi se pregăteau pentru marea sărbătoare-deschiderea unui nou an școlar (era  toamna anului 1978)…” ( absolvent 1983, în prezent profesor de informatică la API )
 
Călin Cornel Pop: ” Întotdeauna un loc prielnic, am numit aici liceul (API) înzestrat cu oameni desăvârșiți  și anume: magiștri, profesori, maiștri, pedagogi. Nu vor putea crea decât medii constructive propice cărții, studiului sau, într-un cuvânt devenirii umane. ” (absolvent 1986, lector universitar dr.)
 
Sandu Pop: ”Liceul meu […] locul unde dascălii înțelegeau și înțeleg problemele grave și durerile elevului, locul unde elevul este perceput ca om, avându-se grijă de știința neștiută și de conștiința lui […], locul unde zâmbetul și buna dispoziție sunt la ele acasă […] și unde am învățat să respect și cât de bine este să fii respectat.” (absolvent 1991, actor)
 
Iuliana Tăut: ”Amintirea anilor de liceu ocupă - în sufletul meu și sufletele foștilor mei colegi - un loc deosebit, atât pentru că este vârsta speranței și a încrederii, primăvara vieții, dar și datorită unor oameni deosebiți care ne-au fost profesori. Ei au fost, în același timp și ”grădinari” ai minților și ai inimilor noastre, sădind în noi semințele ambiției și ale dorinței de cunoaștere…”(absolvent 1997)  
 
Bogdan Ibănescu: ”Adevărata educație primită în anii de liceu constă în experiența colectivă, adunată de-a lungul acestor ani prin observarea și analizarea implicării și a interacțiunii cu acest mediu educativ. Educația primită prin intermediul doamnelor și al domnilor pe care am avut privilegiul să îi numesc profesori, de-a lungul celor 4 ani de studiu la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, este și va fi întotdeauna una dintre cele mai benefice valori acumulate la început de formare ca individ într-o societate.” (absolvent 2005, a studiat informatica la Universitațea din Aberdeen, Scoția)
 
Ioan Eugen Popițiu: ”Anii de liceu, au fost anii care m-au pregătit pentru facultatea la care ulterior am aplicat…Te simți neînțeles, vrei să ieși în evidență, dar, cu ajutorul profesorilor care m-au susținut, am reușit ca toată această energie să o canalizez înspre activități pozitive pentru mine.” (absolvent 2001, a studiat științele politice la Universitațea din Bologna, Italia)
 
Andreea Moigrădan : ” […] am învățat să fiu mai puternică, să demonstrez că pot și cred că acest fapt se datorează domnilor profesori de la clasă, care – uneori - erau mai duri, dar într-un sens bun.” ( absolvent 2011 )
 
Ioana Butiri: ” Pentru mine, API a fost locul în care eu puteam fi un spirit liber și nu mă simțeam constrânsă de nimic. Am fost înțeleasă, descoperită și chiar îndrăgită (sau cel puțin așa îmi place mie să cred).” (absolvent 2011, student la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Cluj)
 
Andreea Chiș: ”Dascălii mi-au dat curaj să cred în mine, mi-au întărit ideea că visul meu este important și că merită să investesc timp și energie pentru a-l realiza. Am primit laude și încurajări, care m-au împins spre provocări mai mari.” (absolvent 2011)
 
Ioana Sumurducan: ”Mi-e dor, tare și constant, de tot ceea ce a fost API... Pentru mine, a fost o poveste, a fost învățare, a fost experiment. Am greșit, dar am fost lăsată să învăț din greșeli. De aceea rămân recunoscătoare oamenilor acestora minunați care ne-au îndrumat.” (absolvent 2003, British Council, Cluj )
 
Bill Gates despre ce NU se învață în școală!

 • Viața nu e dreaptă ! Obișnuiește-te cu ideea!
 • Lumii prea puțin îi pasă de stima ta de sine. Lumea se așteaptă să realizezi ceva ÎNAINTE de a fi mulțumit de tine însuți!
 • Nu vei câștiga  60.000$  pe an de îndată ce părăsești băncile școlii. Nu vei fi vicepreședintele vreunei companii cu telefon în mașină, decât atunci când vei fi muncit pentru acestea!
 • Dacă crezi ca profesorul tău este sever, stai să vezi când o să ai un șef!
 • A lucra într-un fast-food nu este ceva sub demnitatea ta. Bunicii tăi aveau o alta denumire pentru asta: o numeau șansă!
 • Dacă o dai în bară, nu e vina părinților tăi, așa că nu te mai smiorcăi în legătură cu greșelile tale, ci învață din ele!
 • Înainte de a te fi născut, părinții tăi nu erau atât de plicticoși ca acum. Au ajuns așa din cauză că trebuie să-ți plătească cheltuielile, să-ți spele hainele și să te asculte pe tine spunându-le cât de grozav te crezi. Așa că, înainte de a te porni să salvezi jungla de paraziții generației părinților tăi, încearcă să-ți despăduchezi propriul dulap!
 • Poate că școala ta a scăpat de învingători și de învinși, însă viața NU. În unele școli s-au abolit corigențele și elevul poate încerca de câte ori vrea el să dea răspunsul corect la o întrebare. Asta nu seamănă, deloc, cu NIMIC din viața reală!
 • Viața nu se împarte în semestre. Nu ai verile libere și pe foarte puțini angajatori îi interesează să te ajute să “te găsești”. Faci asta în timpul liber!
 • Ce vezi la televizor NU e viața reală. În viața reală, oamenii chiar trebuie să mai plece din cafenele și să meargă la serviciu.
 • Fiți amabili cu tocilarii! Există șansa ca în viitor să lucrați pentru vreunul dintre ei.