»
Viața școlii » Activităţi/evenimente » À LA DÉCOUVERTE DE LA FRANCOPHONIE

À LA DÉCOUVERTE DE LA FRANCOPHONIE

20/3/2022

     20 martie este ziua în care, în fiecare an, se celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale.
     Termenul ”francofonie” a fost introdus în jurul anului 1880, când geograful francez Onesime Reclus l-a folosit pentru a desemna totalitatea persoanelor şi a ţărilor vorbitoare de limbă franceză. De atunci, se foloseşte termenul de francofonie, scris cu ”f” mic, pentru a desemna vorbitorii de limbă franceză, şi cu ”F” mare, pentru a face referire la dispozitivul instituţional care gestioneză relaţiile dintre ţările francofone.(rfi.ro)
     Ziua Francofoniei este sărbătoarea fiecărui cetățean care prețuiește limba  franceză, diversitatea culturală a spațiului francofon și valorile promovate de Francofonie. Este sărbătoarea celor care susțin importanța multilingvismului în era globalizării.
Limba franceză a ocupat întotdeauna un loc important printre limbile de circulaţie internaţională, fiind mai întâi un simbol al culturii şi creativităţii, iar apoi un vector al democraţiei şi umanismului.
     Cu 300 de milioane de vorbitori pe cinci continente, limba franceză este a cincea cea mai vorbită limbă din lume după chineză, engleză, spaniolă şi arabă. De asemenea, franceza este limba oficială în 32 de guverne şi în majoritatea organizaţiilor internaţionale, precum şi a patra limbă utilizată pe internet. 
     Săptămâna Francofoniei se sărbătorește în fiecare an și la Colegiul Tehnic ”Al. Papiu Ilarian”. Elevii liceului nostru au participat, cu această ocazie,  la activitățile propuse de doamnele profesoare de limba franceză, Daciana Ana, Cristina Paina și Daniela Ardelean: «La francophonie en quelques mots », « Coin francophone», «Les francophones chantent », « Parler en virelangues pour s’amuser», «Des compétitions sportives (matchs de volley-ball)».
     Așadar, și în acest an, elevii noștri au demonstrat că limba franceză constituie instrumentul prin care putem exprima valori precum dragostea, bucuria de a trăi, pacea, toleranța şi bunul gust.
        Felicitări, dragi elevi din clasele a IX-a B, a IX-a F, a IX-a  H, a X-a A, a X-a D, a X-a E, a XI-a A, a XI-a D, a XI-a F! Vivez et partagez la langue française!

A consemnat, prof. Daniela Ardelean


Imagini furnizate de prof. Daniela Ardelean

Videoclipul realizat de Ziua Francofoniei poate fi urmărit accesând link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=00d5gCBLFbg

Programul activităților desfășurate poate fi consultat aici

Pentru mai multe imagini accesați pagina de facebook


Pentru alte activităţi desfăşurate la API accesaţi link-ul Activităţi/Evenimente.