»
Viața școlii » Activităţi/evenimente » Robotica la A.P.I.

Robotica la A.P.I.

24/6/2023

     Începutul roboticii la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Iarian” din Zalău este undeva prin anul 2012, când doi elevi de la profilul economic, coordonați  de profesorii lor, și-au pus în valoare pasiunea pentru roboți, participând la diferite competiții de profil și obținând rezultate remarcabile.
     Acest început a reprezentat o provocare pentru liceenii de la API, astfel că, în anul 2017, s-au adunat laolaltă elevi și profesori, pasionați de tehnică și robotică, dând ființă echipei de robotică pentru liceeni Brainstorms.
     În prezent, în viziunea  conducerii școlii noastre, robotica este o activitate extracurriculară prioritară, este un alt mod de a face educație, un alt mod de a învăța: învățarea prin descoperire, învățarea prin activități practice, în care elevii au mai multă libertate de alegere a timpului, a ritmului și a partenerilor de învățare.
Suntem convinși că această metodă nouă va genera un și mai mare interes al elevilor pentru învățătură, dar și un mai mare interes al absolvenților claselor a VIII-a din județul Sălaj în alegerea școlii în care doresc să învețe în viitor.
     La „API” s-a creat deja o comunitate locală pentru robotică și pentru educația STEM. În laboratorul de robotică au loc întâlniri și schimburi de experiență cu elevi mari și mici, cu profesori, mentori și specialiști din diverse domenii. Suntem mândri că la API am reușit să realizăm un mediu propice creării și dezvoltării viitoarelor generații de profesioniști.
     Astăzi, echipa de robotică Brainstorms, coordonată de profesorii Alexandru Mureșan, Sergiu Ivan și studentul Leonard Bodnar, a devenit o echipă puternică, formată din 48  elevi din clasele de tehnic, matematică-informatică și economic. Elevii sunt bine organizați, în cele patru departamente: proiectare-printare 3D, asamblare, programare și multimedia, dându-le astfel șansa să viseze la un viitor în care ceea ce îi pasionează este și realizabil.

 Motto-ul echipei Brainstorms este: „Drumurile dificile duc întotdeauna la destinații frumoase!”

          Acest motto ne definește, ne motivează și ne face să credem că totul se poate și nimic nu este imposibil, orice obstacol poate fi depășit atunci când ai o echipă unită, în care te simți confortabil și care reprezintă pentru noi a doua familie.
     În acest an școlar, echipa de robotică Brainstorms, de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu-Ilarian” Zalău, după etapele de calificări de la Blaj și Baia Mare – din ianuarie 2023, a reușit performanța de a se califica la Campionatul Regional de Robotică pentru liceeni – BRD FIRST Tech Challenge Romania, organizat de Asociația Nație Prin Educație, la București, în perioada 12-15 februarie 2023. Am susținut șase meciuri bune, spectaculoase și pline de suspans, dar, din păcate nu am reușit să mergem mai departe!

     Acum, la acest moment festiv de la API, dorim să felicităm și să premiem elevii din echipa de robotică, pentru toată munca și eforturile depuse în sezonul competițional 2022-2023, participând cu robotul la o serie de concursuri și evenimente, cum ar fi:
*Campionatul Regional de Robotică pentru liceeni – BRD FIRST Tech Challenge Romania – Sezonul 7, desfășurat la Universitatea POLITEHNICA din București;
*Concursul „Festivalul Ideilor Creative” – ediția a VI-a, desfășurat la Colegiul Iuliu Maniu din Șimleu Silvaniei;
*Programul Bucurie și Mișcare, organizat de Asociția 11even Romania;
*„Târgul regional pentru știință și tehnologie pentru copii - CODE Kids Fest-Salaj- octombrie 2022”, organizat de Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj.

 

 
A consemnat, prof. Mureşan Alexandru


Credit foto: prof. Mirel Matyas și Florea Alexandru (clasa a XI-a D)

Pentru mai multe imagini accesați pagina de facebook
                               

Pentru alte activităţi desfăşurate la API accesaţi link-ul Activităţi/Evenimente.