»
Viața școlii » Activităţi/evenimente » Experimentul lui Eratostene 2022

Experimentul lui Eratostene 2022

24/3/2022

     Echinocțiul de primăvară (marcat din punct de vedere astronomic pe 20 martie 2022, ora 17:33) este un bun prilej de a reedita Experimentul lui Eratostene de măsurare a circumferinței Pământului. La Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, începând cu anul 2015, elevi și profesori au realizat măsurători pe baza cărora au reușit să determine circumferința Pământului, cu o foarte bună aproximare.
     Așa s-a întâmplat și în acest an, când elevi din clasele a IX-a A (5 elevi), a IX-a C (21 elevi) și a IX-a D (15 elevi), coordonați de domnii profesori Ardelean Daniel și Matyas Mirel au reeditat Experimentul lui Eratostene. Școala noastră a fost una dintre cele 5877 de școli din 105 țări, înscrise pe platforma eratosthenes.ea.gr, iar măsurătorile noastre făcând parte din baza de date trimisă de școlile participante la proiect.
     Cele mai bune măsurători le-au obținut elevii Antal Bogdan, Terheș Alex, Codrea Denisa, Stanciu Eduard și Moldovan Denis, din clasa a IX-a A, profesor coordonator Ardelean Daniel. Având un gnomon de lungime 100 cm, au măsurat umbra proiectată de acesta – 108 cm, obținând valoarea unghiului de 47,203 grade, ceea ce duce la o circumferință a Pământului de 39.880 Km, cu o eroare de doar 195 km.

     Reporterul Adrian Lungu a postat pe pagina ziarului Magazin Sălăjean, un film realizat în curtea școlii noastre:
https://www.youtube.com/watch?v=3m8N6Kldgz0

Felicitări tuturor elevilor participanți la experiment!

 

A consemnat, prof. Mirel Matyas
 

Pentru alte activităţi desfăşurate la API accesaţi link-ul Activităţi/Evenimente.