»
Viața școlii » Activităţi/evenimente » 15 pentru Eminescu și cultură

15 pentru Eminescu și cultură

15/1/2024

     Ziua Culturii Naționale este despre moștenirea noastră culturală,  despre identitate și despre valori ce au trecut proba timpului, stând, cum este firesc,  sub semnul lui Eminescu.
Activitatea de azi, 15 pentru Eminescu și cultură,  activitate inclusă în Proiectul regional ,,Unitate în diversitate”, a fost coordonată de membrii catedrei de limba română împreună cu membrii catedrei de limbi străine.
     Cu siguranță ne întrebăm: De  ce a fost aleasă ziua lui Eminescu drept zi a Culturii Naționale?  Poate pentru că ,,el e cel care a spus că teiul e sfânt …” așa  cum a considerat  Geo Bogza sau  pentru că el reprezintă ,,omul deplin al culturii românești”  cum îl considera  Constantin Noica.
     Prin intermediul basmului lui Geo Bogza a fost reiterat momentul nașterii marelui poet Eminescu care a fost,  este și va fi mereu o binecuvântare a noastră,  un dar divin neprețuit. 
Melodioasa  poezie ,,Lacul” a fost recitată în șase limbi (română, franceză,  engleză,  maghiară,  germană și rusă) tocmai  pentru a evidenția  universalitatea creației eminesciene.
     Complexitatea personalității poetului și puternicele accente sufletești, ce dăinuie în versurile sale, sunt surprinse și în creațiile altor scriitori. Astfel, Marin Sorescu, în poezia sa „Trebuiau să poarte un nume”, onorează cu o dragoste adâncă memoria marelui „poet nepereche”.
     Importanța personalității eminesciene se reflectă în filatelie și numismatică. Domnul profesor Matyas Mirel a oferit câteva informații despre expoziția de filatelie,  întreguri poștale, maximafilie și emisiunile monetare.
     Deși în timpul vieții poetului a apărut un singur volum de poezii sub îngrijirea lui Titu Maiorescu, azi, inestimabila valoare a creației eminesciene și varietatea preocupărilor sale a fost surprinsă prin intermediul unei expoziții de carte.
     Ce poate fi mai înălțător decât să te bucuri de Eminescu?  Dovada vie a aprecierii noastre veșnice o constituie chiar evenimentul de azi.
      Mulțumim pentru implicare și dăruire  tuturor celor care ne-au transmis emoții  și gânduri înălțătoare: elevilor Cerchizan Victor (IX B), Dorolți Maria (XI A), Bob Darius (IX H), Nemeș Iulia (IX A), Farcaș Blanca (X A), Gisbrecht  Lea (X D), Mureșan Melissa (XII F), Dudaș Vasile (XII E), doamnelor profesoare: Bălănean Tatiana, Spătar Denisa, Ozsvath Eniko, Paina Cristina, Ardelean Daniela, Ana Daciana, Mureșan Ana-Maria, Duma Sanda, Făgărași Anca, Horvat Nadia, Sălăjan Mihaela, Rusan Monica, Lobonț Adela și domnului prof. Matyas Mirel.

La mulți ani de Ziua Culturii Naționale!
 

Text: prof. Rusan Monica, prof. bibliotecar Lobonț Adela
 
Credit foto: prof. Matyas Mirel


Pentru mai multe imagini accesați pagina de facebook
                               

Pentru alte activităţi desfăşurate la API accesaţi link-ul Activităţi/Evenimente.