»
Viața școlii » Activităţi/evenimente » Concursul de pe platforma NEXTLAB.TECH

Concursul de pe platforma NEXTLAB.TECH

12/6/2020
     Elevii Guşet Sorin Tudor şi Negrean Andrei din clasa a IX-a H, specializare electronică-automatizări de la Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău au participat la concursul de pe platforma NEXTLAB.TECH şi au reuşit să obţină fiecare câte un Kit de robot.

     NEXTLAB.TECH este cel mai mare concurs de robotică din România destinat elevilor din clasele II-IX. Are două faze şi trei secţiuni. Înscrierea este gratuită! Aici elevii învaţă să programeze roboţei bazaţi pe Arduino şi să lucreze în Open Roberta, Mixly, Arduino IDE şi C.  În prima fază toţi elevii beneficiază gratuit de un curs de robotică susţinut de profesori universitari din domeniul informaticii prin webinarii. Prima fază e bazată pe roboţei virtuali şi e 100% online! Faza a doua presupune construirea unor roboţei fizici. Sponsorul principal naţional, Banca Comercială Română oferă gratuit 500 de kit-uri de roboţi şi finanţează 200 de sesiuni de roboajutor. Concursul este  înregistrat în calendarul aprobat de Ministerul Educatiei Nationale prin OMEN 5092/30.08.2019, Anexa 5, pozitia 99.
     Obiectivul concursului este ca în anul 2020 să atragă 100 000 de elevi care să înveţe să programeze roboţi. Elevii din învăţământul profesional şi tehnic beneficiază de o secţiune dedicată.
 
Organizatori
  • Asociaţia „Clubul Informaticii Economice - CyberKnowledgeClub(CKC)” fondată de cadre didactice ale Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, ASE, Bucureşti , iniţiator concurs;

  • Banca Comercială Română, sponsor principal naţional;

  • Nextlab.tech platformă inovativă pentru gestionarea hackathoanelor şi concursurilor de robotică precum şi a activităţilor de învăţare adaptivă şi evaluare inteligentă.

 
Calendar
  • oct - dec 2019, activităţi pregătitoare
  • 10 febr 2020 - 30 martie 2020, preînscrierea profesorilor şi a şcolilor, activităti de pregătire a voluntarilor
  • 10 martie 2020, lansare concurs şi deschiderea platformei online.
  • 30 aprilie 2020, data limită a susţinerii testului online pentru elevii care doresc kit-uri gratuite de la sponsori
  • mai - octombrie 2020, desfăşurarea activităţilor de roboajutor în sediile din teritoriu ale BCR sau în şcoli şi a robo-hackathoanelor locale
  • 21-22 noiembrie 2020 finala concursului în cadrul complexului Romexpo, Bucureşti
  • program webinarii: 17 Martie, 24 Martie, 31 Martie şi 7 Aprilie 2020 orele 10.30 la prin webstreaming.

Cum se desfăşoară
     Înainte de începerea efectivă a concursului, profesorii interesaţi sunt rugaţi să anunţe intenţia de a participa împreună cu elevii lor completând acest formular. Ulterior vor fi trimise informaţii suplimentare pe baza cărora se vor crea conturi gratuite pentru copii. Este recomandat ca elevii sa lucreze sub coodonarea profesorilor insa se poate lucra si sub coordonarea altor persoane.

Faza 1
     Elevii înscrişi vor parcurge un flux gratuit de programare Open Roberta Lab disponibil online pe platforma robo.nextlab.tech. Cursul are 4 întâlniri săptămânale care se vor desfăşura  sub supravegherea profesorilor participanţi. Întâlnirile se vor organiza sub forma unor cercuri de robotică în cadrul şcolilor de la care provin profesorii. Conţinutul educaţional va fi livrat prin platforma robo.nextlab.tech şi prin webstreaming.  Difuzarea webinariilor se va face în anumite zile (indicate mai sus) însă nu e obligatorie urmărirea lor în acele momente. După difuzare, webinariile rămân inregistrate şi pot fi urmărite la orice oră de la şcoală sau de acasă.
     La sfârşitul fazei 1 a cursului elevii vor susţine un test online individual. Orice elev care obţine cel putin 70 de luncte la test (din 100) se califică în faza 2. Testul se poate da de mai multe ori. Pe baza testului online şi a unor criterii sociale organizatorii vor selecta cinci sute elevi care vor primi kit-uri de roboţei fizici bazaţi pe Arduino (MIRO şi TECHNICUS) oferiti de sponsorul principal naţional Banca Comercială Română. Alţi eventuali sponsori vor mai oferi kit-uri suplimentare. Fiecare sponsor poate stabili criterii suplimentare de acordare a kit-urilor. Elevii care nu primesc un kit de la sponsori pot achiziţiona unul din resurse proprii de la shop.nextlab.tech.

Faza 2
     Elevii calificaţi în faza 2, împreună cu profesorii lor, vor parcurge un al doilea flux ce are ca scop construirea unui robot de tip line-follower pe baza kit-ului oferit de organizatori. Vor fi organizate 200 de sesiuni gratuite de asistenţă (roboajutor) în principalele oraşe din România. Destinaţiile vor fi alese în funcţie de numărul de elevi calificaţi în faza doi din fiecare zonă. Conţinutul educaţional va fi livrat prin platforma robo.nextlab.tech.
     Difuzarea webinariilor se va face în anumite zile (indicate mai sus) însă nu e obligatorie urmărirea lor în acele momente. După difuzare, webinariile rămân înregistrate şi pot fi urmărite la orice oră de la şcoală sau de acasă.

Faza finală
     Toţi elevii calificaţi în faza doi care reuşesc să pună în funcţiune un robot nextlab.tech (MIRO sau TECNICUS) pot participa la faza finală care va avea loc la Romexpo în Bucureşti în 21-22 Noiembrie 2020. Elevii calificaţi trebuie să confirme participarea la finală până cel târziu în data de 15 Noiembrie 2020.
Probele de concurs din faza finală sunt:

Line Follower Basic presupune parcugerea unui traseu cu ajutorul roboţelului MIRO. Câştigă robotul care termină mai repede traseul. Se adresează elevilor din clasele III-VII. Este cea mai accesibilă probă. Pe platforma de adaptive learning NEXTLAB.TECH elevii vor găsi instrucţiuni, scheme, fişiere video, întrebări de verificare şi o versiune iniţială de cod. Elevii trebuie să îmbunătăţească codul şi să calibreze robotul pentru a câştiga;
 
Line Follower Advanced, traseul se parcurge cu robotul TECNICUS la fel ca la #1. Se adresează elevilor cu înclinaţii tehnice din clasele  IV-IX. Realizarea lui implică operaţii complexe şi este mai pretenţios. Elevii vor primi în cadrul kit-ului toate componentele hardware necesare. De asemenea, pe platforma de adaptive learning NEXTLAB.TECH elevii vor găsi instrucţiuni, scheme, fişiere video, întrebări de verificare şi o versiune iniţială de cod. Elevii trebuie să îmbunătăţească codul şi să calibreze robotul pentru a câştiga ;

Sumo, doi roboţi MIRO se confruntă pentru a împinge adversarul în afara unui cerc predefinit. Necesită cunoştinţe de programare. Este o probă dificilă destinată elevilor, din clasele V – IX, care au cunoştinţe de informatică. Fiecare echipă va trebui să proiecteze o extensie a robotului şi să o printeze 3D. Numărul de echipe participante este limitat la 256. Pe platforma de adaptive learning NEXTLAB.TECH elevii vor găsi instrucţiuni, scheme, fişiere video, întrebări de verificare şi o versiune iniţială de cod. Elevii trebuie să proiecteze 3D o extensie a robotului şi să îmbunătăţească semnificativ codul iniţial pentru a câştiga.

 
A consemnat, prof. Lazăr Stăncuţa
 
Credit foto: Mirel Matyas

Pentru mai multe imagini accesaţi pagina de facebook


Pentru alte activităţi desfăşurate la API accesaţi link-ul Activităţi/Evenimente.