»
Viața școlii » Activităţi/evenimente » Competiţia Business Plan

Competiţia Business Plan

23/3/2023

    „BUSINESS PLAN” este o competiție care se adresează tuturor firmelor de exercițiu, de la profil Servicii, înregistrate la ROCT - Centrala Rețelei Firmelor de Exercițiu din România și care se desfășoară în mai multe etape (locală, judeţeană, regională și națională). Această competiție contribuie la dezvoltărea competențelor antreprenoriale ale elevilor, facilitând corelarea pregătirii teoretice cu pregătirea practică a elevilor.
Competiția Business Plan are ca scop:

  • Valorificarea spiritului antreprenorial, a inițiativei stimulate prin firma de exercițiu (virtual) în condiții reale;
  • Familiarizarea elevilor cu activitățile specifice mediului real economic;
  • Asumarea riscului utilizând instrumentele specifice managementului riscului;
  • Dezvoltarea unor competențe necesare unui întreprinzător dinamic: gândirea critică, luarea deciziilor, asumarea responsabilităților, auto-organizarea și auto-evaluarea resurselor individuale;
  • Promovarea colaborării dintre firmele de exercițiu și mediul economic real;
  • Încurajarea competiției și a competitivității firmelor de exercițiu implicate.
     Competiţia Business Plan, faza judeţeană, organizată de Inspectoratul Scolar Judeţean Sălaj, s-a desfăşurat miercuri, 22 martie 2023, începând cu ora 13,00, la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău. Competiţia este inclusă în Anexa 4 la O.M.E. nr. 3.027 din 12.01.2023, Lista concursurilor naţionale şcolare, ce se vor organiza și desfășura cu finanțare din partea Ministerului Educației, în anul școlar 2022-2023, concursuri şcolare pe domenii/discipline de studiu : XII. ÎNVĂŢĂMÂNT PROFESIONAL ȘI TEHNIC, poziţia 39. Competiţia constă în prezentarea de către elevii implicaţi, a unor planuri de afaceri ale firmelor de exerciţiu.
La competiţie au participat cinci firme de exerciţiu înfiinţate de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a din colegiile tehnice/naţionale şi liceele tehnologice, profil Servicii, din judeţul Sălaj, după cum urmează:
  • FE FANTEZIE DULCE SRL de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, reprezentată de elevii Prodan Alberto și Colcer Daniel, profesor coordonator al firmei de exerciţiu Jula Claudia;
  • FE READ N' DRINK SRL de la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Şimleu Silvaniei, reprezentată de elevii Boșca Alexia-Maria şi Buza Ștefania-Maria, profesori coordonatori al firmei de exerciţiu Berek Aliz, Șerban Bianca-Adriela şi Duma Simona;
  • FE API DULCICOM SA de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, judeţul Sălaj, reprezentată de elevii Bîrsan Naomi-Debora și Kozma Bogdan Ionuț, profesor coordonator al firmei de exerciţiu Dehelean Crina Mariana;
  • FE MAGIC TRIP SRL de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, judeţul Sălaj, reprezentată de elevii Chiș Antonia și Pușcaș Emanuela, profesor coordonator al firmei de exerciţiu Balazs Adina.
 
    Fiecare firmă de exerciţiu şi-a susţinut ideea de afacere prezentată în cadrul unui plan de afacere în faţa unei comisii de evaluare formată din inspectori şcolari, reprezentanţi din Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj, reprezentanţi ai agenţilor economici şi profesori de specialitate care au apreciat ideile de afaceri prezentate în competiţie pentru caracterul inovativ şi perspectiva de viitor al mediului de afaceri.
A fost declarată câştigătoare firma de exerciţiu READ N' DRINK SRL de la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Şimleu Silvaniei. Pe locul II s-a situat firma de exerciţiu MAGIC TRIP SRL de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, iar pe locul III firma de exerciţiu API DULCICOM SA de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău. Menţiune a fost acordată firmei de exerciţiu FANTEZIE DULCE SRL de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida.
    Competiţia a fost foarte strânsă, toate firmele având o prestaţie foarte bună. Ideile de afacere şi modul de prezentare al acestora au fost apreciate de toţi participantii.
    Firma de exerciţiu clasată pe primul loc READ N' DRINK SRL de la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Şimleu Silvaniei, coordonată de profesorii Berek Aliz, Șerban Bianca-Adriela şi Duma Simona, reprezentată de elevii Boșca Alexia-Maria şi Buza Ștefania-Maria, va reprezenta judeţul Sălaj la faza regională a competiţiei Business Plan ce va avea loc în luna aprilie 2023.

    Felicitări tuturor firmelor de exerciţiu participante la competiţie!!!

    Mult succes în continuare echipei care va reprezenta judeţul Sălaj la etapa regională a competiţiei!

Text și fotografii furnizate de prof. Costea Lucia
 

Pentru mai multe imagini accesați pagina de facebook

Pentru alte activităţi desfăşurate la API accesaţi link-ul 
Activităţi/Evenimente.